Investigatii privind fraude

Acest articol arunca o privire de ansamblu asupra investigatiilor despre tipuri diverse de fraude, escrocherii si scheme utilizate de infractori pentru a insela oameni nevinovati. Desi exista multe tipuri de inselaciuni, le vom aminti pe cele mai des intalnite. Fraudele pot fi comise prin intermediul postei, telefonului, internetului, etc... Escrocii incearca sa va contacteze prin metode diverse, cum ar fi: email-uri, mesaje SMS, retele de socializare , aplicatii, apeluri telefonice ...

Cum sa gestionati e-mailurile frauduloase?

E-mailurile de acest tip sunt concepute pentru a va determina sa furnizati date personale cum ar fi: numarul de cont bancar, CNP-ul, alte date din cartea de identitate, data nasterii, parole folosite, etc.

Acest tip de e-mail trebuie raportat imediat furnizorului de servicii de internet, adaugat in filtru de spam si sters mesajul original.

Fraude privind loteria si mostenirile

In utimii ani acestea au devenit o metoda de frauda foarte populara. Escrocii contacteaza, prin diverse metode, persoane inocente si ii informeaza ca au castigat o suma mare de bani, fie la loterie, fie o mostenire.

Acest tip de e-mail trebuie raportat imediat furnizorului de servicii de internet, adaugat in filtru de spam si sters mesajul original. In multe cazuri exista si documente ce par a fi originale. Victimele pot fi pacalite cu usurinta de aspectul convingator al comunicarilor si de promisiunile unor sume de bani.

Va oferim mai jos cateva sfaturi pe care sa le impartasiti cu cei apropiati dumneavoastra, pentru a va ajuta sa evitati sa deveniti victima unor astfel de fraude:

  • Fiti intotdeauna sceptic cu privire la orice scrisori, e-mailuri sau apeluri care va informeaza ca ati castigat la loterie. Loteria nu functioneaza asa, trebuie sa achizitionati un bilet. Deci, daca nu ati jucat nu puteti castiga
  • Ignorati orice fel de comunicari de la loterii din strainatate.
  • Loteriile legale nu pun castigatorii sa plateasca taxe sau sa furnizeze date personale. Cand vi se soclicita astfel de informatii intrerupeti toate canalele de comunicare.
  • Intrebati rudele cunoscute despre decese recente in familie. Trebuie sa aveti confirmarea ca persoana decedata era ruda cu dumneavoastra, dar chiar si acest caz ramaneti sceptic.
  • Nu furnizati informatii personale sau financiare prin internet sau prin telefon.

Urmati aceste reguli simple pentru a va proteja interesele dumneavoastra si ale familiei.